Blogger mı? WordPress mi? - Hangisi Tercih Edilmeli?
Blogger mı? WordPress mi? - Hangisi Tercih Edilmeli?
Blog açacak olan herkesin aklında oluşan başlıca sorulardan bir tanesi, blog alt yapısına karar vermektir. Bu sancılı süreçte özellikle fazla bilgiye sahip değilseniz uzunca bir süre karamsar olarak kalacağınız bir gerçektir.Karamsarlık süresince yapacağınız araştırmalarda en çok iki sistemle karşılaşacaksınız. Kendinize defalarca su soruyu sormanız muhtemel; "Blogger mı? WordPress mi?". İki servisin de ücretsiz olması ve altyapı olarak sağlam temellere dayanması kararı oldukça zor vermenize sebep olacak.Bu yüzden olayın eksi ve artılarını gelin bir değerlendirelim.
Blogger Nedir?
Blogger, Google tarafından geliştirilmiş olan sağlam bir XML altyapısı ile hizmet veren tamamen ücretsiz bir CMS (Content Management System)'dir. Dünya çapında çıktığı ilk günden itibaren oldukça yaygın bir şekilde kullanılmakta ve ilgi görmektedir. Ülkemizde blog yazarları tarafından pek kullanılmasa da özellike giyim, makyaj, kozmetik, ayakkabı gibi bayanlar tarafından ilgi gören kategorilerde bloglara çokça rastlanılmakta.Blogger'ı benim gözümde çekici yapan bazı detaylar bulunmakta. İsterseniz bunları maddeler halinde sıralayarak avantaj ve dezavantajlarını inceleyelim.
Blogger Avantajları
- Blogger tamamen ücretsiz bir blog oluşturma hizmetidir. Bakın bunu reklam amaçlı olarak söylemiyorum ve Google sponsorluğum bulunmamakta. 😀 Blogunuzu sadece bir Google Hesabı ile "http://blogisminiz.blogspot.com" subdomain (alt alanadı) şeklinde bir kaç işlem sonucunda açabilirsiniz.
- İstediğiniz an kendinize ait farklı farklı domain (.com, .net, .org, vb.) ayarlarınızı yapabilir ve blogunuzu bu şekilde ilerletebilirsiniz.
- Blogger'ın kullanımı oldukça basittir. Sadece panale girip yazılarınızı hazırlayıp "Yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir.
- Blogunuzu barındırmak için bir hosting (barındırıcı) ihtiyacınız yok. Tamamen Google sunucularında güvenli bir şekilde blogunuzu barındırabilirsiniz.
- Bandwidth (trafik) derdi ile uğraşmak yok. Blogunuza istediğiniz kadar ziyaretçi gelebilir. Hatta büyük çaplı trafik saldırılarından da hiç etkilenmeyeceksiniz.
- Aynı zamanda barındırıcı sıkıntılarından birisi olan CPU derdiniz de bulunmamaktadır. Çoğu sınırsız özelliklerde sunulan hosting firması CPU sınırı koyarak aslında yalan söylemektedir.
Blogger Dezavantajları
- Öncelikli olarak tema konusunda her ne kadar geniş bir yelpazeye sahip olsa da rakibinin karşısında kesinlikle yetersiz kaldığını söylemeliyim.
- Bir diğer yetersiz kaldığı nokta ise eklentiler oluyor. Blogunuzu kişiselleştirmek adına eklentiler yaratmak Blogger'da biraz zor. Hatta bazı kişiselleştirmeleri yapmanız belki de imkansız olacaktır.
WordPress Nedir?
WordPress, PHP programlama dili ile yazılmış, özünde basit bir şekilde blog kurabileceğiniz bir içerik yönetim sistemidir. (CMS) Ancak WordPress detaya inildiğinde tanımladığım kadar basit bir sistem değildir. WordPress ile neredeyse yapamayacağınız bir şey yoktur. Gerek eklenti gerekse tema açısından oldukça zengin kütüphanelere sahip olması bunda büyük rol oynuyor. Hali hazırda bulunan bu kütüphanelerden istediğinizi tek bir tıkla sitenize ekleyebilme kolaylığı mevcut. Eğer gerekli tasarım ve yazılım bilgisine sahipseniz kendi istediğiniz şekile de büründürebilirsiniz. Zira WordPress açık kaynak kodlu ve sürekli olarak büyük bir topluluk tarafından geliştirilen bir yapıya sahip.WordPress Avantajları
- Basit bir kaç adım ile kurulumunun yapılabiliyor oluşu. Kurulumu yapabilmek için hiçbir kodlama bilgisine sahip olmanız gerekmiyor. Sadece bir kaç tıklama ile kurulum tamamlanabiliyor.
- Geniş bir eklenti ve tema kütüphanesine sahip olması sayesinde aklınıza gelebilecek bir çok kategoride web sitesini kodlama bilmeden hazır içerikler ile oluşturabiliyorsunuz. WordPress ile web sitenizi daha çok kişiselleştirebilir ve hayallerinize daha yakın bir blog oluşturabilirsiniz.
- WordPress oldukça basit bir yönetici paneline sahiptir. İstediğiniz her şeyi bir kaç tıklama ile yapabiliyorsunuz.
WordPress Dezavantajları
- WordPress kullanabilmek için öncelikli olarak bir hosting ve domaine sahip olmanız gerekmektedir. Bu da başlangıç için düşük olsa da blogunuza biraz masraf yapacağınız anlamına geliyor.
- WordPress yapısı itibari ile sunucuyu yoran bir sistemdir. Barındırıcının sizlere sunduğu CPU sınırını aşmanız halinde blogunuza erişim problemleri yaşamanız muhtemeldir. Yani blogunuz büyüdükçe masrafları da artacaktır ve bunu karşılayamadığınızda blogunuza elveda demeniz gerekiyor.
- WordPress her ne kadar geniş bir geliştirici topluluğu tarafından güncelleniyor olsa da bazen güvenlik açısından sıkıntılar yaşanabiliyor. Blogunuzun güvenliğini sağlamak tamamen size ve barındırıcı firmanıza düşüyor.
Yorumlar
Yorum Gönder